Rasbeschrijving
.
.
Ruwhaarteckel
Teckels hebben de naam zeer schrander en eigenzinnig te zijn. Welnu, dat klopt ! Dus "bezint, eer ge begint".
Ze zijn slim en vindingrijk jegens de baas. Ze zijn buitengewoon waaks en hebben een moedig en nieuwsgierig karakter. In tegenstelling tot veel andere hondenrassen zoeken teckels heel bewust oogcontact. Ze lezen als het ware wat er in hun mensen omgaat, waardoor een bijzondere binding ontstaat. Teckels kunnen om hun zin door te drijven geweldig komedie spelen. Zij hebben een groot gevoel voor humor en stellen het op prijs de lachers op hun hand te hebben. Maar ze kunnen ook snel beledigd zijn en dan kan het lang duren voor de baas weer in genade aangenomen wordt.
Van nature laat de teckel zich niet graag de wet voorschrijven en je moet er dus op alert zijn de baas te blijven. Geef een teckel een vinger en hij neemt de hele hand. Daarom mag je geen slaafse gehoorzaamheid van dit ras verwachten, want de teckel zal tot zijn laatste levensdag blijven proberen het laatste woord te hebben. Je kunt hem echter wel onder àppel krijgen, duurt alleen iets langer en je zult wat meer geduld moeten hebben dan bij andere rassen het geval is.
Teckels zijn jachthonden met een dikwijls felle jachtpassie en dat is tevens de oorzaak van het eigenzinnige karaktertrekje dat in iedere teckel huist.
Al vele honderden jaren lang werden teckels gebruikt voor de jacht op vossen en dassen {vandaar de ietwat ouderwetse benaming Dashond} De hond werd daartoe in de vossenburcht gezet en moest op eigen initiatief het karwei klaren. Daar is een flinke portie moed, doorzettingsvermogen en slimheid voor nodig. Deze eigenschappen zijn door de eeuwen heen in het ras doorgefokt, vandaar dat de zelfstandigheid en eigen inbreng van de teckel zo dikwijls voor 'eigenwijs' wordt aangezien.
Ook vandaag nog wordt met teckels gejaagd, zowel op ondergronds als bovengrondswild. Je begrijpt daar wel uit dat je geen troetelig dameshondje in huis haalt, maar een sterk gespierde hond met een enorm uithoudingsvermogen en een markant karakter.
Het jachtintinct wil nog wel eens moeilijkheden opleveren waardoor hij zich soms urenlang niet laat zien. Je zult in zo`n geval moeten blijven wachten tot de teckel zelf terug wilt komen. Straffen heeft weinig zin, want de volgende keer is de jachtpassie weer sterker dan je straf of boze woorden. Aangelijnd houden is de boodschap.
Teckels kunnen heel oud worden, maar het is algemeen bekend dat de lange rug van deze honden hun kwetsbare punt is. Laat ze niet hoog springen en geen trappen lopen; zorg er vooral voor dat je hond niet te dik wordt, daar de rug van een slanke hond minder zwaar belast wordt dan een dikke.
Dat kan moeilijkheden opleveren, omdat de teckel zoals iedere werkhond een onverzadigbare eetlust heeft. Je zult moeten leren daar niet aan toe te geven.
Vanwege de kwetsbare rug is het beter de pup uit handen van heel jonge kinderen te houden. Deze hebben namelijk nogal eens de neiging om met het kleine hondje te slepen, sjouwen of uit de handen laten vallen/springen waardoor schade aan de werverkolom kan ontstaan {maar in wezen telt dit voor ieder hondenras}!
Teckels kunnen uitstekend met hun soortgenoten overweg. Andersoortige huishonden en katten worden wel geaccepteerd, maar dit gaat beter als ze er van jongs af aan mee opgroeien.
Knaagdieren en vogels zul je achter tralies moeten houden omdat ze op het jachtinstinct van de teckel werken. Natuurlijk bevestigt de uitzondering de regel, wij spreken hier in het algemeen.
Ze kunnen evt. uiteraard ook met katten opgroeien.
Teckels worden gefokt in drie maten en haar variëteiten, waardoor er in totaal 9 soorten bestaan :
De haarvariëtieten zijn : korthaar, langhaar en ruwhaar.
De grootste is de Standaardteckel, die een borstomvang heeft vanaf 35 cm. tot een niet nader vastgelegde maat. Het gewicht kan varieren tussen 9 à 10 kg..
Het middelste type is de Dwergteckel, die een borstomvang heeft van 30 tot 35 cm., waarbij het gewicht varieert tussen de 4 en 7 kg..
Tenslotte is er het kleinste slag en dat is de zgn. Kaninchenteckel, die een borstomvag heeft tot 30 cm. en een gewicht dat schommelt tussen de 4 en 5 kg..
Wanneer een teckel boven of onder de borstomvang maten zit, dan wordt die rond de 15 mnd. over gemeten. Is een Dwergteckel dan na de meting bijv. onder de 30 cm., dan kan men een nieuwe stamboom aanvragen bij Raad van Beheer en die laten wijzigen van Dwergteckel naar Kaninchen op de stamboom
Zo ook bij de Dwergteckel. Als deze bijv. boven de borstomvang maat zit van 35 cm. dan kan die over gemeten worden en van Dwergteckel overgeschreven worden van Dwergteckel naar Standaardteckel. Idem dito bij de Kaninchen. Bij de Standaardteckel kan je alleen maar boven de borstomvang maat zitten van 35 cm. Mocht je twijfelen dan kun je die over laten meten. En indien gewenst over laten schrijven. Let wel, hier zijn kosten aan verbonden.
Voor meer informatie kun je terecht op de website van Raad van Beheer of de Nederlandse Teckelclub, zie "Links".